Nieuw album Foo Fighters op 15 september

Daniël de Borger 20 juni 2017 Reacties uitgeschakeld voor Nieuw album Foo Fighters op 15 september

“Het moest de grootst klinkende Foo Fighters plaat ooit worden. Een reusachtige rockplaat maar dan wel met Greg Kurstin’s gevoel voor melodie en arrangement… Alsof Motörhead een interpretatie geeft van Sgt. Pepper… of zoiets.” Aldus Dave Grohl over zijn doelstelling die werkelijkheid werd op Foo Fighters’ negende epos, het toepasselijk getitelde Concrete and Gold, dat op 15 september wereldwijd zal worden uitgebracht op Roswell Records/RCA Records.

Zoals nieuwe single Run dromerig en broeierig begint, om vervolgens los te barsten in een zwaar dreunend, triomfantelijk refrein, zo staan op Concrete and Gold een paar van de meest heavy Foo Fighters riffs ooit naast weelderige harmonieën die het resultaat zijn van de eerste samenwerking tussen de band en producer Greg Kurtin (Adele, Sia, P!nk). Een onwaarschijnlijke combi, inderdaad, die voortkwam uit een aantal gedeelde muzikale obsessies en toevallige ontmoetingen.

Een jaar of vier terug hoorde Grohl Again and Again van Kurstin’s band The Bird & The Bee op de radio tijdens een autorit. “Ik vond het waanzinnig… Zoveel verfijnder dan alles wat ik had gehoord! Ik was er meteen door gefascineerd.”

Een maand of wat later was het contact gelegd dankzij Grohl’s onophoudelijke referenties aan “die gast van The Bird & The Bee”, alias Greg Kurstin. De twee raakten bevriend, niet in de laatste plaats omdat ze van veel dezelfde muziek hielden, en Grohl kwam erachter dat zijn nieuwe favoriete band eigenlijk stilstond omdat Kurstin zoveel werk had als producer.

Terwijl Foo Fighters Sonic Highways opnam en uitbracht, wat botten brak en stadions en arena’s uitverkocht met een van de bestverkochte tours van 2015, en vervolgens nog met extraatje de St. Cecilia EP op de proppen kwam, werd Kurstin een van de populairste producers ter wereld. Altijd klaar voor een uitdaging, besloot Grohl Kurstin te vragen voor het volgende Foo Fighters-album. “Ik dacht: laten we Greg vragen om de plaat te produceren. Omdat hij nog nooit een rockplaat heeft gedaan en wij nog nooit met een popproducer hebben gewerkt.”

Darrel Thorp (Beck, Radiohead) werd ingelijfd als engineer en als mixer. Dit gezelschap maakte een blauwdruk van het nieuwe album: “Alsof Motörhead een interpretatie geeft van Sgt. Pepper… of zoiets.” Zonder er ruchtbaarheid aan te geven werden de gerenommeerde EastWest Studios in Hollywood betrokken om dit gemengde huwelijk te consumeren. Of zoals Grohl het omschrijft: “Onze herrie samen met Greg’s slimme hoofd en alles wat hij maar kon bedenken aan prachtarrangementen en composities.”

Vele maanden, sounds en verhalen (daarvan later zeker meer) en heel veel gitaren later, rondde Amerika’s laatste grote stadionrockband zijn meest ambitieuze album ooit af. De releasedatum van Concrete and Gold is gepland op 15 september. Op 1 juni is single Run verschenen, begeleid door een als vanouds ijzersterke videoclip.

Releasedatum gepland, single gekozen, dus: tijd voor de volgende uitdaging! Op 7 oktober zal Foo Fighters de hoofdact zijn op de CAL JAM 17 in Glen Helen Regional Park in San Bernardino, Californië. Het ultieme tuinfeest voor meer dan 50.000 man, zo omschrijft Grohl dit festival, dat wordt georganiseerd in de stijl van het legendarische California Jam festival uit 1974. Naast headliner Foo Fighters treden op: Queens of the Stone Age, Cage The Elephant, Liam Gallagher, The Kills, Royal Blood, Japandroids, Wolf Alice, Bob Mould, The Struts, Bully, Circa Waves, Babes in Toyland, Adia Victoria, Fireball Ministry, The Obsessed, Pinky Pinky, Starcrawler, White Reaper… Naast 12 uur rock and roll good times, biedt Cal Jam 17 een camping, kermisattracties, een waterpark, een mobiele opnamestudio & heel veel meer.

Tijdens Cal Jam 17 speelt Foo Fighters voor het eerst het materiaal van “Concrete and Gold” in al zijn glorie. Voor het zover is doet de band de grootste zomerfestivals in Europa aan (juni en juli).

LIVEDATA 30/06 Roskilde, Denemarken (DK) 02/07 Rock Werchter, Werchter (BE) (Sold Out) 03/07 AccorHotels Arena, Parijs(FR) (Sold Out)  06/07 España Mad Cool Festival, Madrid (ES) (Sold Out) 07/07 Nos Alive Festival, Lissabon (PT) (S0ld Out) 10/09 Lollapalooza, Berlijn (DE)

Je kunt geen reactie achterlaten.