Weer veel beeldende kunst op Lowlands

Daniël de Borger 24 juli 2013 Reacties uitgeschakeld voor Weer veel beeldende kunst op Lowlands

Van 16 t/m 18 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte eenentwintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Het festival heeft een groot aantal gerenommeerde beeldend kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor Lowlands werken te ontwikkelen. Een aantal van deze kunstwerken is na afloop van het festival te bewonderen in de beeldentuin van Museum de Fundatie in Heino

ROBBERT VAN DER HORST – BIEBIEB & TORENS
Robbert van der Horst, schepper van tijdelijke installaties met de ongebreidelde fantasie komt met een nieuwe installatie naar Lowlands: BieBieb. Dit is de eerste bibliotheek op Lowlands, waar je tot in de late uurtjes lekker kan bijkomen. Je hoeft niet zelf te lezen, want met een beetje geluk komt er iemand naast je zitten die je een verhaaltje in je oor fluistert. Van der Horst ontwerpt bovendien vier van de meer dan 20 meter hoge lichttorens op het terrein.

RONALD WESTERHUIS – RAWSOME!
Ruig, rauw en ontzagwekkend: voor het derde jaar op rij is de kolossale roestvrijstalen knikker RAWSOME! van Ronald Westerhuis op het Lowlandsterrein te vinden. Handig als ontmoetingsplek, hilarisch als lachspiegel maar toch vooral een prachtig en indrukwekkend kunstwerk. Dit is het laatste jaar dat het werk op Lowlands te zien is waarna Museum de Fundatie RAWSOME! definitief opneemt in zijn collectie in de beeldentuin rond kasteel Nijenhuis bij Heino.

DAVID BADE – INS BLAUE
Ook weer van de partij: de grote oranje ridder van David Bade, Ins Blaue! Deze twaalf meter hoge sculptuur, die werd gebouwd uit kunststoffen, gevonden voorwerpen, piepschuim, klei en wat al niet meer, zal net als vorig jaar weer schitteren op het Lowlandsterrein. Ook dit kunstwerk krijgt na Lowlands een plek in de beeldentuin van Museum de Fundatie.

GEORGES CUVILLIER – BAMBOOST
Wie vorig jaar op Cape Lowlands oog in oog kwam te staan met die reusachtige mikadohang-out weet het al: met bamboe kun je werkelijk álle kanten op. Daar is Belgische bamboekunstenaar Georges Cuvillier zich maar al te goed van bewust. Hij laat ook dit jaar weer vrachtwagens vol met bamboe verschepen vanuit Hangzhou, China, om in Biddinghuizen terug te kunnen komen met een nóg spectaculairder, nóg indrukwekkender en nóg gigantischer mikadobouwwerk.

JOANNEKE MEESTER – ‘SIGNS’
De weg kwijtraken op Lowlands, dat is geen kunst… Al is het alleen maar omdat het terrein zo gigantisch groot is. Kunstenaar Joanneke Meester is de reddende engel die de weg zal wijzen. Meester, die in 2004 internationale bekendheid vergaarde met het ‘huidpistooltje’, komt namelijk naar Lowlands met haar nieuwe kunstproject ‘Signs’. ‘Signs’ bestaat uit gele verkeersborden die op verschillende plekken op het festivalterrein worden geplaatst. De borden wijzen je de weg, al voert die weg je wellicht elders dan je dacht…

YASSER BALLEMANS – TRIOMFBOOG
Een triomfboog associeer je wellicht niet direct met Lowlands… Tenminste, bij een triomfboog denken wij eigenlijk eerder aan gewonnen oorlogen van succesvolle keizers en koningen, omdat zo’n ding vroeger vaak werd gebouwd dergelijke gedenkwaardige feiten te memoreren. In deze vredes- en crisistijden lijkt het dan ook wellicht een beetje weird om een triomfboog te maken, maar kunstenaar Yasser Ballemans ziet dat anders. Hij maakt speciaal voor Lowlands een enorme metalen triomfboog om uitbundig te vieren dat de kunst aan de macht is.

KIJKKASTEN XL
De Hemelpoort is de verbindingsweg tussen twee delen van het festivalterrein en dit jaar bovendien de galerie voor Kijkkasten XL waar de pracht en praal van de hedendaagse beeldende kunst wordt tentoongesteld. 8 beeldend kunstenaars richten elk hun eigen Kijkkast in.
Wat dacht je van pillenstrips, kauwgomverpakkingen en vensterenveloppen? Weggooien? Kunstenares Klaske Oenema dacht van niet. Zij weet zelfs van dít materiaal nog iets moois te maken. Ook Guido Nieuwendijk laat wat van zijn werk zien. Denk abstracte vormen en vooral veel felle kleurtjes. De prachtige, maar beklemmende schilderijen van Casper Verborg zijn minstens zo bijzonder en zitten erg dicht op de huid. Op zoek naar je ideale boy- of girlfriend? Grafisch-ontwerpduo Pinar&Viola bedacht hiervoor ‘4Eva’, de perfecte virtuele minnaar. Monsterlijk en sexy. Kunstenaars Gam Bodenhausen en Marcel de Buck slaan de handen ineen voor een kunstzinnig experiment met tekeningen op transparant papier en video, terwijl koeien- en varkenskarkassen aan vleeshaken de inspiratiebronnen voor de werken van Maartje Korstanje zijn. De tekeninstallatie ‘Bloedje. De Laatste Barrière’ van Richtje Reinsma en Roosmarijn Schoonewelle siddert van dubbelzinnigheid. Zijn die tekeningen nou vies of toch een beetje lekker? En ken je dat: je bent er wel, maar niet écht, niet bewust. Dat heb je met sommige plekken. Fotografe Marleen Sleeuwits legde ze vast op beeld.

—–
A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE
16 + 17 + 18 augustus 2013
Evenemententerrein Walibi Holland Biddinghuizen
UITVERKOCHT
www.lowlands.nl

Je kunt geen reactie achterlaten.