ROAR E-Zine tipt London Calling 2013 #1

Arend Oosterlee 21 mei 2013 1

Komend weekend is het weer zover: een nieuwe editie van London Calling, het popfestival dat twee keer per jaar wordt georganiseerd in Paradiso, Amsterdam. In 1992 begonnen als festival voor opkomende bands uit Groot-Brittannië, maar de laatste jaren krijgen bands uit de hele wereld hier de kans om door te breken naar een groter publiek. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei is ook ROAR E-Zine aanwezig om verslag te doen van het festival, en daarom tippen wij nu alvast de bands die het festival wat ons betreft kleur gaan geven:

Dag 1:

Swim Deep (Grote zaal, 19.45 – 20.15)

Deze uit Birmingham afkomstige jonge band moet hun debuutalbum nog uitbrengen maar bracht de afgelopen paar maanden wel enkele sterke singles uit, waaronder het onweerstaanbare ‘Honey’. Zonnige gitaarmuziek om de regenachtige buitenwereld even te kunnen vergeten.

METZ (Grote zaal, 22.00 – 22.35)

Het Canadese METZ maakt ook gitaarmuziek, maar dan wel een flink stuk harder dan Swim Deep. Wat verwacht je ook van songtitels als ‘Headache’, ‘Nausea’ en ‘Wasted’? Eerder dit jaar was de band al ijzersterk in Paradiso en Merleyn en wij gaan gewoon nog een keer.

Guards (Kleine zaal, 22.35 – 23.10)

Begonnen als soloproject van Richie Follin is deze band inmiddels misschien al wel groter dan diens vorige band Willowz. Het garagerockgeluid van die band is grotendeels weg, Guards maakt popliedjes die stuk voor stuk raak zijn. In Guards We Trust heet het onlangs verschenen debuutalbum, en dat doen we.

Palma Violets (Grote zaal, 23.10 – 23.55)

Palma Violets uit Londen maakt rock ’n roll zoals het hoort te klinken. Net als bijvoorbeeld Temples en Tame Impala zo’n band die overduidelijk is geïnspireerd door de muziek van de jaren ’60 en ’70.

Mount Kimbie (Grote zaal, 0.30 – 1.30)

Op de eerste dag van deze London Calling-editie is het echter niet alleen gitaarmuziek wat de klok slaat. Inventieve elektronica komt er van het duo Mount Kimbie. Debuutplaat Crooks & Lovers werd in 2010 massaal bejubeld en wordt volgende week opgevolgd door Cold Spring Fault Less YouthBovendien goedgekeurd door The xx, want gisteren in de Heineken Music Hall trad het duo op als hun voorprogramma.

Dag 2:

Team Ghost (Kleine zaal, 19.15 – 19.45)

Team Ghost is een Franse elektronische band opgericht door Nicolas Fromageau. Die naam zegt je misschien niets, maar hij speelde eerder ook in M83. Qua muziek doet Team Ghost regelmatig aan M83 denken en dat moet eigenlijk reden genoeg zijn om dit concert niet te mogen missen.

S O H N (Grote zaal, 19.45 – 20.20)

Meer spannende elektronica zoals Mount Kimbie komt van S O H N: inventieve beats met prachtige zang. Een paar weken geleden nog zagen we S O H N op Motel Mozaïque. Dat optreden was misschien niet heel de tijd van een even hoog niveau als hit ‘The Wheel’, maar wij geven ze absoluut nog een kans.

Drenge (Kleine zaal, 21.35 – 22.05)

Als elektronica gewoon helemaal niet jouw ding is, wordt je misschien blij van de broertjes van Drenge. Zwaar gitaarwerk dat veel doet denken aan Queens Of The Stone Age, maar met de energie en eigenwijsheid die hoort bij een jonge band.

Unknown Mortal Orchestra (Grote zaal, 0.50 – 1.35)

Ruban Nielson maakt onder de naam Unknown Mortal Orchestra heerlijke popliedjes met een stevige dosis psychedelica. Live blijkt de band hun nummers een stuk meer pit mee te geven, zoals we afgelopen weekend op Le Guess Who? May Day ervoeren.

Nummers van deze artiesten in een fijne Spotify-playlist: ROAR E-Zine tipt London Calling 2013 #1.

Eén reactie »